De ce cred in programul online “Invat sa dezvolt relatii”
Un studiu Gallup arata ca, la nivel global, 70% dintre angajati nu sunt implicati in ceea ce fac la locul de munca. Se pare ca metodele traditionale de motivare au din ce in ce mai putin succes. Ceea ce pare sa functioneze insa, mai ales in randul tinerilor, este introducerea unor elemente de joc (= “gamificare”) in diverse procese organizationale.
Citeam intr-un articol scris de Alexandra Cernian de cateva exemple in acest sens:
SAP: implementarea unui sistem de gamificare pentru SAP Community Network a dus la o creștere cu 400% a gradului de utilizare și la o creștere de 96% a feedback-ului
Google: a implementat gamificarea într-un sistem de decont al cheltuielilor, ajungând la o rată de aproape 100% de depunere la timp a deconturilor
Deloitte: a gamificat progamele de training, reducând cu 50% timpul de finalizare și crescând semnificativ gradul de implicare al angajaților
Ford: a gamificat portalul de învățare a angajaților și a crescut cu 100% numărul de acțiuni/utilizator în 5 săptămâni
De ce functioneaza gamificarea?
Pentru ca ofera recompense, iar creierului nostru ii place acest lucru. De fiecare data cand experimentam ceva placut, este eliberata dopamina, un neurotransmitator care ne da o stare de fericire si din acest motiv vom vrea sa repetam actiunea respectiva.
Programul online “Invat sa dezvolt relatii” este conceput ca un joc: dupa o perioada de 3 luni, daca ti-ai indeplinit minim 51% dintre provocari, vei trece la urmatorul nivel – bronz, argint, aur, respectiv platina la a patra reluare a programului.
In plus, ai tot timpul o bara de progres, care creste odata cu indeplinirea provocarilor zilnice, ceea ce te impulsioneaza sa mergi mai departe.
La ce sunt buni antrenorii?
Sa te tina in priza. Cei mai buni sportivi stiu ce au de facut, insa au nevoie de motivare si de o persoana care sa ii provoace in mod constant sa isi depaseasca limitele.
Programul online “Invat sa dezvolt relatii” te tine in priza: zilnic primesti un email sau o notificare pe telefonul mobil, care sa iti aduca aminte ca te asteapta niste provocari.
Prin indeplinirea acestor provocari, cel mai important insa, atat pentru companie cat si pentru individ, nu este bifarea unui program de dezvoltare personala, ci ceea ce obtii, pentru ca iti dezvolti niste obiceiuri sanatoase de imbunatatire si mentinere a unor relatii bune cu cei din jur, ceea ce duce la o viata mai fericita (conform studiului Institutului Harvard), rezultate mai bune si sanse mai mari de promovare (conform Harvard Business Review).
0 Comentarii